הטבח שניצל מתלייה וזכה בתהילה – אפוק טיימס

הטבח שניצל מתלייה וזכה בתהילה

זהו סיפור על עוגת זאכר טורט, נסיך בן אצולה ונער צעיר שעלה לגדולה

תמונה: Wikimedia Commons

תחילת המאה ה-19 באוסטריה. הנסיך מטרניך יושב בארמונו שבווינה המרהיבה. מטרניך היה ידוע בתור שליט חזק, שמרן ובעל כוח רב.

יום אחד הודיע הנסיך לטבח המלכותי כי בקרוב צפוי להגיע אורח חשוב לארמונו, ולכן עליו להכין קינוח מרשים ביותר. "אל לך להיכשל", ציווה הנסיך.

אך ביש המזל הכה בטבח, שחלה בדיוק לפני מועד הכנת הקינוח. היחיד שנשאר במטבח היה שוליית הטבח, פרנק זאכר בן ה-16.

זאכר ידע כי הוא לוקח סיכון גדול. קינוח מוצלח יביא לו תהילה, אך קינוח כושל עשוי להביאו לתלייה.

באותה תקופה היה נהוג להגיש מטעמי שוקולד לבני האצולה, שראו בשוקולד שיא הפאר וההדר.

זאכר הצעיר לא התבלבל וניגש למלאכה. הוא הכין עוגת שוקולד עשירה ומפנקת, אך בתוכה הכניס הפתעה – ריבת אפרסקים מעשה ידיו אשר הוגשה בין שכבות העוגה.

מי מעז להגיש ריבה בתוך עוגה? ועוד לנסיך רם המעלה. זאכר הצעיר מעז. אם לא מנסים לא יודעים.

בני האצולה, הנסיך והאורח החשוב טעמו… ונדהמו. "עוגה מופלאה" הם קראו.

זאכר הצעיר אכן זכה בתהילה, התפרסם, התעשר והקים משפחה. אך כאן לא מסתיים סיפורנו. בנו של זאכר, אדוארד, הקים ב-1876 את מלון זאכר היושב עד היום בווינה ומגיש את עוגת הזאכר טורט המקורית.

אך לבית הקפה "דמל" שהוקם אף הוא בווינה היו תוכניות אחרות ושם טענו: "לנו המתכון של עוגת הזאכר טורט המקורית". הוויכוח הגיע עד בית המשפט ולאחר מאבקים ממשוכים של כ-40 שנה הוחלט: עוגת הזאכר המקורית שייכת למלון זאכר.

כאן מסתיים סיפור של הצלחה. והטבח שחלה? אף אחד לא זוכר את שמו. חוץ מפרנק זאכר כמובן.

אורן בקר. צילום: תקווה מהבד

אורן בקר, שף קונדיטור | ת.ז.

לימודים

תדמור בהרצליה ואחר כך קורדון בלו בסידני.

עסקים

מלמד בבית הספר לקונדיטוריה הנושא את שמו, הוציא את הספר "ככה אופים את זה", ופותח מסעדה, לאונג' וקונדיטוריה במתחם "שרונה" בתל אביב

אופי

אני ממש אוהב לדבר מול קהל ותקשורת וגם טוב בזה, אבל אם תתן לי לדפוק מסמר בקיר, לא יילך לי.

על הזאכר טורט

עוגה קלאסית שלמדתי עוד בימי תדמור העליזים. שילוב מאוד נחמד של חמוץ ומתוק.

טיפים לאפייה

תמיד לאפות בתנור שחומם מראש. עוגיות לא אופים בחום גבוה מידי, אלא בחום יותר נמוך ולאורך זמן ואז העוגיות נאפות כמו שצריך.

צילום: תקווה מהבד

מתכון לזאכר טורט קלאסי

מצרכים: אופן ההכנה:
טורט שוקולד "זאכר"
7 יח' חלמונים
175 גרם חמאה
60 גרם סוכר
150 גרם שוקולד מריר
7 יח' חלבונים
160 גרם סוכר
175 גרם קמח
כפית אבקת אפייה
כפית אבקת וניל
משתמשים בתבנית מרובעת בקוטר 22 ס"מ, בגובה 5 ס"מ. במיקסר עם וו גיטרה מקרימים חמאה וסוכר כ-10 דקות עד שהמסה אוורירית ורכה. מוסיפים את החלמונים בהדרגה. בנפרד ממיסים שוקולד מריר.כשהשוקולד מומס ולא חם מידי מוסיפים אותו למסת החמאה ובעזרת מרית מערבבים לקרם חלק. מקציפים במיקסר את החלבונים עם סוכר לקצף יציב ואחיד. מוסיפים את הקציפה למסת החמאה והשוקולד ומקפלים למסה חלקה. מנפים אל תוך התערובת את אבקת הווניל, הקמח ואבקת האפייה וממשיכים לקפל עד לקבלת קרם חלק ויציב. מחממים תנור לחום של 160 מעלות. על גבי תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה מוזגים את התערובת ומשטחים לשכבה אחידה. אופים את הטארט כ-40 דקות או עד שמתקבל קרום עליון יציב. חשוב להכניס קיסם ושייצא נקי. מקררים את העוגה כ-3 שעות לפחות, עד שניתן לפרוס אותה.
גאנש שוקולד
300 מיל' שמנת מתוקה300 גרם שוקולד מריר בסיר קטן על אש בינונית מרתיחים שמנת מתוקה. בקערה קטנה שמים את השוקולד המריר ומוזגים מעליו את השמנת המתוקה. מערבבים עד לקבלת קרם חלק. מעבירים את הקרם למקרר לשעה לפחות.
ציפוי השוקולד המריר
300 גרם שוקולד מריר
300 מיל' שמנת מתוקה
50 גרם חמאה
50 גרם סוכר
50 גרם גלוקוזה
בסיר על אש בינונית מרתיחים שמנת, סוכר וגלוקוזה. בקערה שמים את השוקולד המריר ומוזגים מעליו את השמנת והגלוקוזה הרותחים. מערבבים עד לקבלת קרם חלק. מניחים בצד שיתקרר. כשהקרם מתקרר מוסיפים לו חמאה ומערבבים יחד עד למרקם חלק.
ההרכבה
פורסים את הטורט ל-3 שכבות שוות. על גבי כל שכבה של עוגה מורחים סירופ סוכר. מעל כל שכבה מורחים ריבת משמש טרייה ומעל מורחים שכבה של גאנש השוקולד. נעזרים בפלטה מדורגת למריחה.שמים שכבות אחת מעל השנייה ונוצרת עוגת שכבות שביניהן ריבת משמש וגאנש שוקולד. מקפיאים את העוגה לחצי שעה ומוציאים כשהיא קפואה, מצפים בציפוי שוקולד, מקשטים בריבת משמש ושבבי שוקולד ומגישים.

הירשמו לחשבון ניסיון

ותוכלו לקרוא את כל הכתבות למשך 24 שעות.

נא להכניס שם פרטי

נא להכניס שם משפחה

נא להכניס דואר אלקטרוני תקין

נא להכניס מספר טלפון תקין

התחברות למנויים רשומים

תודה! שלחנו לכם את סיסמת הכניסה לדואר האלקטרוני. המשך קריאה נעימה!