מסיפורי סין העתיקה: הטבח שהפך לראש ממשלה

יִי יִין

יִי יִין – איור: יואם פנג

מי שהיה יד ימינו של הקיסר טאנג, מייסד שושלת שאנג, וסייע לו להקים את השושלת היה יִי יִין. יי החל את דרכו במצוקה וקשיים, והפך לראש הממשלה הראשון של שושלת שאנג ששירת את השושלת במשך 50 שנה. הוא נודע בזכות טוב לבו, בזכות הבנתו העמוקה בעקרונות השלטון, אבל גם בזכות כישרונו המעולה בבישול.

ישנן גרסאות שונות לסיפור תחילת חייו של יי יין, אבל אין ספק שבכל מקרה היתה זו התחלה לא קלה. על פי אחד הסיפורים, כשנולד יי היה מבול גדול והוא איבד את הוריו. בדרך נס הוא עצמו ניצל, ואומץ על ידי טבח המלך בממלכת שין. היה זה עוד לפני שקמה שושלת שאנג.

מסופר כי יי יין לא למד מאביו המאמץ רק את רזי הבישול, אלא גם חוכמת חיים ודרך ארץ. הוא היה ילד חרוץ שגדל והיה לצעיר ברוך כישרונות.

יי התמנה למורה האחראי לחינוכה של נסיכת הממלכה. כשנישאה הנסיכה לטאנג, שהיה אז מלך הממלכה שאנג עוד לפני שהפכה לקיסרות, התלווה אליה יי לארמונו של טאנג. לא חלף זמן רב עד שטאנג הבחין בכישרונותיו ובטבעו המוסרי של יי, והוא ביקש ממנו להיות לו ליועץ. עצותיו של יי עזרו לטאנג לייסד את השושלת ועל כן מינה אותו לראש הממשלה.

יי יין היה מרבה לייעץ לטאנג בענייני המדינה. לעתים שאב את השראתו מעולם הבישול שהיטיב להכיר. "השלטון דומה למלאכת הבישול", אמר לו פעם יי. "אם תוסיף מעט מדי מלח לא יהיה טעים התבשיל, וכך גם אם תוסיף יותר מדי. יש לתבל במתינות. בהיותך שליט, אין עליך להיות נמהר ואין עליך להתמהמה. רק אם תבין היטב את אופן התנהלותם של הדברים תוכל לנהל אותם כהלכה. כך תוכל להיות מלך ששלטונו מיטיב עם העם ותזכה לאהדתם של נתיניך". טאנג היה נוהג להקשיב לעצותיו של יי ברוב קשב.

גם מסורת הרפואה הסינית נהנתה מתרומתו של יי יין. יין גילה את סגולותיהן של תמציות עשבי המרפא. יי חקר וגילה כיצד להכין את תמציות העשבים, באילו עשבים להשתמש, מה צריכה להיות עוצמת האש וכמה זמן יש להרתיח את התרופה. שיטותיו השפיעו גם על טכניקות הבישול הסיני. השילוב בין הבישול לבין מדעי הרפואה היה תרומתו הגדולה למטבח הסיני.

יי יין הלך לעולמו כשהוא בן מאה שנה. כאות הוקרה על תרומתו לממלכה הוא נקבר לצד קברו של מייסד השושלת הקיסר טאנג.

Leave a Reply

הירשמו לחשבון ניסיון

ותוכלו לקרוא את כל הכתבות למשך 24 שעות.

נא להכניס שם פרטי

נא להכניס שם משפחה

נא להכניס דואר אלקטרוני תקין

נא להכניס מספר טלפון תקין

במילוי הפרטים ולחיצה על כפתור אני מאשר/ת קבלת דיוור פרסומי ותוכן מרחיב דעת ומעורר מחשבה מאת אפוק טיימס ישראל. אנחנו לא אוהבים ספאם. לכן מתחייבים לא להעביר את פרטיך לגורם שלישי כלשהו.

התחברות למנויים רשומים

תודה! שלחנו לכם את סיסמת הכניסה לדואר האלקטרוני. המשך קריאה נעימה!