קפיצה קטנה למטבח הקוריאני

טעמים מן המזרח הרחוק בשבוע אוכל קוריאני במלון "שרתון"

18/08/2010 יאירה יסמין - אפוק טיימס
הקטן אותהגדל אותהדפסE-mail הגשת הכתבה

צ'רלי פדידה
השף צ'רלי פדידה מארח את שגריר קוריאה ואשתו לקראת פסטיבל קוריאה בישראל. – צילום: דן פרץ
הגברת יאנג-סאם מה, אשתו של שגריר קוריאה בישראל היא אישה יפה, מקסימה ולבבית, אך שלא יטעה אתכם המראה החיצוני שלה. כאשר צריכה הייתה לאשר תפריט קוריאני שהכין צ'רלי פדידה, שף הבית של מלון שרתון בתל אביב, הפכה הגברת הנעימה הזאת לאשת ברזל והעבירה את השף פדידה המיומן במטבחה האישי טירונות. היא לא הרפתה עד שהייתה בטוחה שהאיש מבין לחלוטין את רזי המטבח של בני עמה.

את דרך החתחתים הזאת עבר השף פדידה לקראת פסטיבל קוריאה, שיתקיים במשך ארבעה ימים בין ה-24 ל-27 באוגוסט בשעות 12:00=20:00 במלון שרתון בתל אביב ובו יוכלו האורחים ליהנות ממזנון קוריאני עשיר על רקע של מוסיקה קוריאנית אותנטית.

צ'אפ קאי
צ'אפ קאי - צילום: דן פרץ
התפריט שנבחר בקפידה על ידי אשת השגריר בשיתוף עם השף כולל מתכונים מסורתיים כגון "דאנג מון" - ירקות ודגי ים מטוגנים בקמח עם עירית ושום בטעם ייחודי מאוד; "צ'אפ קאי" - נודלס בטטה שקופות עם ירקות סויה וסוכר בטעם מעודן; "פי פאמ פאפ" - אורז מסורתי עם ירקות מאודים וביצת שלו מטוגנת מוגש עם רוטב פלפל חריף שכמעט אינו מורגש; אנטריקוט במרינדה מסורתית; "פולגוגי" - נתחים דקיקים של אנטריקוט צרובים על מחבת לוהטת שהוא מעדן שכל חובב בשר חייב לטעום אותו ועוד.

השף פדידה ספר לי מעט על המטבח הקוריאני ואף נידב לקוראינו שני מתכונים (ראה מסגרת):

מאכלים קוראינים
מאכלים קוריאנים שונים - צלום: גיורא סלמי
המטבח הקוריאני הוא מטבח מגוון הנחשב למטבח בריא במיוחד עם ערך תזונתי גבוה. מטבח זה נחשב גם לחריף ביותר מבין מטבחי המזרח. למטבח הקוריאני טעם ייחודי מאוד. בבישול משתמשים בהרבה פירות וירקות ומשלבים בבישולים שום וצ'ילי שעברו התססה וגם פלפל אדום, רוטב סויה וג'ינג'ר, מה שמוסיף טעם מיוחד למנות.

בכל המאכלים יש ניגוד טעמים בין חריף לחמוץ, ובין חמוץ למתוק.

צ'רלי פדידה
השף צ'רלי פדידה - צילום: גיורא סלמי
כמעט בכל המתכונים משתמשים בשום קצוץ ואת מיני הירקות מקפיצים במחבת חמה מאוד לזמן קצר כך שהירקות נשארים קריספיים ורעננים.

טיפים לבישול קוריאני מאת השף פדידה

· לא מבשלים ליום המחרת אלא רק מעכשיו לעכשיו.

· הקוריאנים אוהבים מאוד את חיתוך הירקות בדיוק רב ובאותו גודל בדיוק וכפי שהסבירה אשת השגריר, החיך מבקש לחוש גודל זהה של מרכיבים בכל המנה, אחרת הוא מתבלבל.

· תהליך הכנת הבשרים מחייב השרייה במרינדה כל שהיא כמו במתכון הפולגוגי (ראה מסגרת).

בולגוגי
בולגוגי - צלום: דן פרץ
· פטריות מיובשות כמו שיטאקי מרככים במים קרים ולא חמים כדי שלא יאבדו מגודלם.

· אחת המנות הפופולריות ביותר במטבח הקוריאני היא הקימצ'י הנחשב למאכל הלאומי של קוריאה וגם למאכל עם ערך תזונתי גבוה. מדובר בירקות מוחמצים העוברים תהליך מיוחד של התססה.

מתכון מהמטבח הקוריאני


Pi pam pap

מרכיבים (4 מנות)

 4 ביצים טריות

 6 כפות שמן תירס

2 כפות שמן שומשום 1

 כוס אורז עגול

½1 כוסות מים

1 זוקיני חתוך לרצועות

3 כפות פטריות שיטאקי מושרות במים קרים וחתוכות לרצועות 1

 פלפל אדום 1

 פלפל צהוב 1

 בצל סגול

1 שן שום קצוצה

מלח ופלפל

 הכנת האורז

משרים את האורז כ-10 דקות במים קרים, מחליפים את המים מספר פעמים כדי להוציא את העמילן מהאורז, ומעבירים לסיר עם תחתית עבה. מוסיפים מים לסיר, מכסים ומניחים על אש בינונית - ורק כאשר המים רותחים מנמיכים את האש לעוד כ-5 דקות.

הכנת הירקות

 מקפיצים את הירקות בווק חם (הקפצה מהירה). מחממים מחבת עם מעט שמן תירס מתחילים בהקפצה מהירה של כל ירק בנפרד. מקפיצים כל ירק עם מעט שום ומלח (לפי הטעם) ולפני תום ההקפצה מוסיפים מעט שמן שומשום.

 הרכבת המנה במחבת טפלון נפרדת מטגנים ביצה ומרכיבים את המנה לפי הסדר הבא: במרכז הצלחת מניחים 3 כפות אורז מוכן, מסביב מסדרים את הירקות המוקפצים, ולבסוף מניחים את הביצה המטוגנת מעל. מומלץ להגיש עם רוטב פלפל חריף.

מסביב לשולחן הקוריאני

האוכל הוא מרכיב חשוב בתרבות הקוריאנית. בארוחות מסורתיות יושבים הקוריאנים על כריות על הרצפה המחוממת במערכת חימום תת רצפתית. המבקרים חולצים את נעליהם ויושבים ליד שולחן נמוך. הקוריאנים אינם נוטים בדרך כלל לאכול לבד, אלא עם משפחה או עם עמיתים לעבודה. כאשר אדם מבוגר יושב אל השולחן יש לחכות עד שיתחיל לאכול ורק אז יוכלו הצעירים יותר להצטרף לארוחה.

המשקה העיקרי בזמן הארוחה הוא מים או פוריצ'ה שהוא תה שעורה בריא מאוד. בסעודות עסקים יוגשו גם משקאות אלכוהוליים ובמיוחד המשקה הייחודי לקוריאה - יין אורז. בדרך כלל נהוג שהמארח הוא זה הממלא את הכוסות לשתייה נוספת.

כשהאוכל מגיע טועמים תחילה מהתבשיל ומהמרק ורק אחר כך מהאורז ומהתוספות. התבשילים ומנות הבשר יוגשו בדרך כלל בקערה שיתופית גדולה כי הקוריאנים מאמינים שאכילה משותפת יוצרת מערכות יחסים קרובות. מקלות האכילה הקוריאנים קצרים יותר מאלו של הסינים או היפנים והם עשויים נירוסטה. בתום הארוחה יש להחזיר את מקלות האכילה ואת הכף אל מקומם המקורי.

כאשר אוכלים בקבוצה לא נהוג לחלק את החשבון ומי שמשלם הוא המבוגר ואילו הסועד הצעיר ביותר ינסה להשתתף בחלק מהחשבון על ידי תשלום עבור הקפה לאחר מכן.

כתבות נוספות במדור סגנון
עוררו עניין השבוע

עוד כתבות נצפות...

חדשות-ראשי סגנון קפיצה קטנה למטבח הקוריאני

-->
Feedback Form