
צלאח א-דין בן איוב. גירש את הצלבנים מירושלים וייסד שושלת כורדית ששלטה במזרח התיכון | תמונה: amoxes-d2id5vw
1 בקרוב מאוד גבולות המזרח התיכון עשויים להתפרק באופן רשמי. על הריסותיהם תקום בעלת ברית חדשה לישראל, ממש על הגבול האיראני. אבל זו לא תהיה מדינה אופיינית לאזור – היא לא תהיה ערבית, היא לא תהיה דתית, והיא תסתמך גם על נשים ככוח לוחם בשדה הקרב.
2הכורדים נלחמים על עצמאותם כבר עשרות שנים – בעיראק, בטורקיה, בסוריה ובאיראן. הם דוכאו ביד קשה בכל מקום. אבל המלחמה האכזרית ביותר נגדם נוהלה ב-1988 בידי סדאם חוסיין. מלחמה שבשיאה הצבא העיראקי ביצע התקפה כימית על העיר הכורדית חלבג׳ה בצפון עיראק והביא למותם של 5,000 איש. אירוע שלא ערער את שלוות המערב שהתייחס לנושא כעניין עיראקי פנימי.
מזלם של הכורדים התהפך שנים אחר כך עם פלישתו של חוסיין לכווית. הפלישה הביאה לתגובה אמריקאית חריפה ועיראק סולקה מכווית והוכתה בסנקציות קשות. ביניהן, איסור החדירה לשטח האווירי הכורדי. מהלך זה ביסס בצפון עיראק אוטונומיה כורדית הלכה למעשה, שהורחבה שוב לאחר הפלישה האמריקאית לעיראק ב-2003.

תמונה: Spesh531/Wikipedia
העשור הבא התאפיין בשגשוג כלכלי מהיר שטבע את הביטוי ״הנמר הכורדי״. ארביל, בירת החבל, החלה לצמוח – מלונות נבנו בשטחה, דירות, מרכזי קניות ומוסדות לימוד. מרבית הצמיחה תודלקה באמצעות מכירת נפט.
כורדים רבים מוקירים את התרומה האמריקאית לחירותם ולא נדיר למצוא בארביל דגלי פסים-וכוכבים ופוסטרים של ג׳ורג׳ בוש. לפני מספר שנים אפילו נבנתה שם שכונה בשם ״הכפר האמריקאי״ שבה אפשר לקנות בית מטופח ברחוב קנטאקי.
3אך האופטימיות שהגיעה עם השגשוג התחלפה בינתיים בחשש כבד מהאתגרים שבפתח. בשנתיים האחרונות הכורדים בעיראק מנהלים מלחמה בחזיתות רבות – בלימת דאע״ש, התנערות מהממשלה בבגדד והתמודדות עם משבר כלכלי כבד בעקבות ירידת מחירי הנפט.